Viespile ucigașe, o altă amenințare a anului 2020: decapitează albine și pot trece prin costumul special de apicultor
Viespile ucigașe fac parte dintr-o specie uriașă de astfel de insecte, iar lucrurile pe care le pot face cu siguranță te vor înspăimânta.
Dacă albinele și viespile te sperie de obicei, această categorie de insecte îți dă și mai multe motive. Specia Vespa mandarina este originară din Asia, însă noi informații arată că au ajuns acum și în Statele Unite și Canada. În primul rând, dimensiunea acestora este impresionantă: ajung să măsoare chiar și cinci centimetri. Ca să-ți dai seama cât de mari sunt acestea, de fapt, poți vedea în continuare ce dimensiuni au în comparație cu alte specii de viespii.
Totuși, acesta nu este cel mai înspământător lucru la viespile ucigașe, ci lucrurile pe care le pot face, pentru care au și primit această poreclă.
Ciclul de viață al viespilor gigante asiatice începe în aprilie, când reginele ies din hibernare și încep să se hrănească și să caute locuri subterane pentru a-și construi cuiburile. Odată ce habitatele lor sunt construite în lunile de vară și toamnă, viespile lucrătoare sunt trimise să caute hrană.
Insectele pot zbura cu viteze de peste 30 de kilometri pe oră și au mandibule ascuțite, cu țepi care au forma aripioarelor de rechin. Cu ajutorul acestora, viespile decapitează albine și apoi iau corpurile cu ele pentru a-și hrăni puii. Pot distruge un întreg stup de albine în doar câteva ore. Astfel, acum că au ajuns și în Statele Unite, acestea pot avea un impact serios asupra populației de albine, care oricum se află în declin.
Ce pot să facă viespile ucigașe și cât de periculoase sunt
Pentru țintele mai mari, înțepătura acestora eliberează o neurotoxină puternică care este letală. Poți urmări în acest videoclip cum o viespe ucigașă omoară un șoarece în doar un minut:
Viespile ucigașe nu sunt periculoase doar pentru albine, alte insecte sau animale, ci și pentru om. Deși stupii de albine sunt principala lor țintă, acestea pot ataca și oamenii atunci când se simt amenințate. Vestea și mai proastă e că înțepătura lor poate trece prin majoritatea tipurilor de costume de apicultor.
Cei care au supraviețuit unei înțepături de viespe ucigașă au descris senzația precum o bucată de metal fierbinte care intră în piele. În Japonia, unde sunt cele mai frecvente, viespile ucid aproximativ 30 până la 40 de persoane în fiecare an.